Padlásfödém – Zárófödém szigetelése
Akár 20-30% hőveszteséget kerülhetünk el!
Amenyiben az épületünk legfelső födémszerkezetének fölé ferdesíkú térelhatároló szerkezetet (magastetőt) építünk, de az így kapott belső teret nem szeretnénk kihasználni huzamos emberi tartozkodásra (pl. lakhatási céllal) tehát nem szeretnénk beépített tetőteret kialakítani, úgy ebben az esetben ezt a födémet hívjuk padlásfödém vagy zárófödémnek.
Az iyen típusú födémek megfelelő hőszigeteléséről gondoskodni szükséges, hiszen ez a szerkezet hőtechnikailag az épületünk szempontjából külső térelhatároló szerkezetnek minősül. Egy épület kialakításától függően (alapterületi kiterjedés, szintszámok, stb.) hővesztesége elérheti a 20-30 %- ot is a padlásfödémen keresztül.
Az ilyen típúsú hőszigetelési feladatok ellátására kiválóan alkalmassak az URSA Ásványgyapot termékek, melyek kiváló hőszigetelési paraméterekkel és a legmagasabb nem éghetőségi tulajdonságokkal rendelkeznek.

 1. tetőfedés (pl.cserép)
 2. tetőfedést tartó fa lécváz (cseréptartó léc)
 3. átszellőztett fedási légrés
 4. fedési alátétfólia
 5. szarufa
 6. fogópár vagy torokgerenda
 7. padlásfödém-zárófödém szigetelése


URSA Ásványgyapot Tulajdonságai
 • Kiváló hő- és hangszigetelő (hangelnyelő)
 • Nem éghető (A1)
 • Hidrofóbizált (víztaszító)
 • Tűz hatására nem csepeg, és nem fejleszt füstöt
 • Páratechnikailag nyitott szálszerkezetű (páraáteresztő)
 • Méret és formatartó, rugalmas szálszerkezetű (hőingadozás hatására sem változtatja méretét)
 • Könnyen vágható, alakítható
 • Beépítése során minimális hulladék keletkezik
 • Egészségre ártalmatlan (RAL)
 • Környezetre veszélytelen
 • Egyszerűen beépíthető


Teherhordó födémszerkezet anyaga szerint a padlásfödém lehet
 1. Monolit vasbeton födém (helyszínen zsaluzatra öntött)
 2. Előregyártott vasbeton gerendás födém (vázkerámia, beton béléselem stb. kitöltésel)
 3. Előregyártott félmonolitikus vasbeton gerendás födém (vázkerámia kitöltésel)
 4. Fagerenda kialakítású födém (csapos, borított stb.)

A padlásfödémünk szerkezeti kialakításával kapcsolatban el kell döntenünk hogy szeretnénk e kihasználni a vízszintes födémünk adta lehetőségeket, pl. szeretnénk járható felületi burkolattal ellátni, hogy majd az így kialakított szilárd, járható, terhelhető felületen, raktározás céjára kihasználjuk a padlásterünket. Vagy épp ellenkezőleg, nem szeretnénk a padlástérben tárolni, pakolni semmit, így ezért nem kell a szilárd burkolatú felület kialakítás.
Természetesen ha az utóbbit is választjuk, célszerű az esetleges karbantartás végett úgynevezett szervíz utakat (járdákat) kialakítani járható, terhelhető felülettel (pl. kéménykürtő megközelítésére, tetőkibúvó elérésére, stb.).

Padlásfödémek fajtái a használati igények szerint
1.Járható felületi burkolattal ellátott (terhelhető)
2.Nem járható felületi kialakítású (nem terhelhető)A járható felületi burkolattal kialakított padlásfödém hőszigetelése
Az ilyen típusú födémszigetelések kialakítása kapcsán, szükség van egy teherhordó vázszerkezet (stafli vagy pallóváz) elhelyezésére a födémszerkezet felső síkjára. Ez a teherhordó vázszerkezet fogadja a járófelületet (pl.deszkaburkolatot). Magát a vázszerkezetet kialakíthatjuk úgy is hogy teljes egészében áthatol az elhelyezendő hőszigetelés össz.vastagságán, de több egymásra merőleges kialakításokban is elhelyezhetjük. Ez utóbbival a vázszerkezet által létrejövő vonalmenti hőhidakat is tudjuk csökkenteni.
A födémre helyezett vázszerkezetet pontonként L-alakú fém rögzítő elemek (fülek) segítségével vagy a vázszerkezeten átmenő rögzítő csavarok segítségével a födémhez rögzítjük. A födém felső síkjára az elhelyezendő hőszigetelés alá (természetessen a vázszerkezet alá is) páratechnikai méretezés függvényében elhelyezünk páratechniaki fóliát (párazáró URSA SECO PRO 100 vagy párafékező URSA SECO PRO 2). Természetesen a fólia átlapolásokat egymáshoz felületfolytonosan és légtömören kell kivitelezni (egymáshoz ragasztani) URSA SECO PRO KP öntapadó ragasztó szalag segítségével.
A gyakorlat azt mutatja, ha a teherhordó födémünk anyaga monolit vasbeton, és a vastagsága eléri a 16-18 cm-t úgy nem szükséges a hőszigetelés alá páratechnikai fólia elhelyezése, mivel a vasbeton födémünknek önmagában elég nagy a páradiffúziós ellenállása. Minden más födémszerkezet esetében szükséges a páratechnikai méretezés. A raszterszerűen kialakított vázszerkezet közé helyezzük el a tekercsből méretrevágott URSA hőszigetelő ásványgyapot terméket.
Azt hogy a szükséges szigetelési össz.vastagságot hány réteg szigetelésből állítjuk össze, az hőtechnikailag lényegtelen. Fontos a szigetelőanyag pontos méretrevágása, hogy minden körülmények között befeszüljön az adott vázszerkezet közé.
A szigetelőanyagból a méretrevágás a tekercsek kigurítása után következik, lényeges hogy a tekercsek kigurítására merőlegessen vágjuk le a szükséges méretű szigetelőanyagokat. Így gyakorlatilag hulladékmentesen tudunk dolgozni. Fontos még megjegyezni hogy a szigetelőanyag méretrevágásánál szükséges egy plusz ráhagyás az adott vázszerkezet közre, ez biztosítja a szigetelőanyag befeszülését, ami álltal kitölti a szükséges teret, még a vázszerkezet esetleges száradásából adódó vetemedések következtében is.
Miután elhelyeztük a szigetelési össz.vastagságot következik egy por elleni védelem kialakítása a szigetelés felső felületén (páraáteresztő geotextília vagy üvegfátyol). Ezt a réteget nem kell ragasztani, szegezni, csak min.10 cm-es átlapolások kialakításával kell lefekteteni (az átlapolásokat sem kell összeragasztani egymáshoz).
Majd következő lépésben következik a járó felület kialakítása, amire célszerű egy deszkaborítást alkalmazni, melyet a kialakított vázszerkethez szegezésel vagy szükség szerint csavarozásal rögzítünk.
Nagyon lényeges hogy a járófelület anyaga is páraáteresztő legyen, a párazáró képességű járófelületek kialakítását minden esetben kerülni kell. Az egész padlástér és födémszerkezet helyes épületfizikai működésének szempontjábó, a padlástér folyamatos átszellőztetéséről is gondoskodni kell (télen és nyáron egyaránt).
Amennyiben a tetőfedésünk (cserépfedésünk) alatt nem készül vagy készült fedési alátétfólia, és számítani lehet arra hogy csapadék, porhó stb. bejuthat és ezáltal rákerülhet a járófelületre majd a hőszigetelésünk felső felületére, úgy már nem elegendő a geotextília vagy üvegfátyol terítés a járófelület alatt. Ilyen esetben mindig egy vízhatlan de páraáteresztő fóliát kell elhelyezni a hőszigetelés és a járófelület közé, természetesen a fólia átlapolásokat is vízzáróan kell kialakítani (egymáshoz ragasztani), az ilyen célra kiválóan alkalmas az URSA SECO PR 0,04.
Komplett rétegrendi javaslat (felülről lefelé haladva):
 • Padlástér légtere
 • Szilárd és terhelhető páraáteresztő járófelület (pl.: deszkaburkolat)
 • Páraáteresztő por elleni védelem (pl.: geotextília vagy üvegfátyol)
 • URSA Ásványgyapot és vázszerkezet (vastagságának meghatározása a hőtechnikai méretezés alapján történik)
 • Páratechnikai fólia (csak ha a páratechnikai méretezés függvényében szükséges)
 • Teherhordó födémszerkezet (pl.: monolit vasbeton)
 • Belső vakolat
 • Belső légtér


A felhasználható URSA Ásványgyapot hőszigetelő táblák típusai.
a) URSA DF 39
Csupasz tekercses termék.
A legmagasabb A1-es nem éghetőségi kategóriába tartozik.
Hővezetési tényezője: 0,039 W/mK.
b) URSA DF 37
Csupasz tekercses termék.
A legmagasabb A1-es nem éghetőségi kategóriába tartozik.
Hővezetési tényezője: 0,037 W/mK.
c) URSA DF 35
Csupasz tekercses termék.
A legmagasabb A1-es nem éghetőségi kategóriába tartozik.
Hővezetési tényezője: 0,035 W/mK.
d) URSA SF 32
Csupasz tekercses termék.
A legmagasabb A1-es nem éghetőségi kategóriába tartozik.
Hővezetési tényezője: 0,032 W/mK


A nem járható felületi kialakítású padlásfödém hőszigetelése
Az ilyen típusú födémszigetelések kialakítása kapcsán, nincs szükség teherhordó vázszerkezet elhelyezésére a födémszerkezet felső síkjára, hiszen a járófelület kialakítása nem cél. A födém felső síkjára az elhelyezendő hőszigetelés alá páratechnikai méretezés függvényében elhelyezünk páratechniaki fóliát (párazáró URSA SECO PRO 100 vagy párafékező URSA SECO PRO 2). Természetesen a fólia átlapolásokat egymáshoz felületfolytonosan és légtömören kell kivitelezni (egymáshoz ragasztani) URSA SECO PRO KP öntapadó ragasztó szalag segítségével.
A gyakorlat azt mutatja, ha a teherhordó födémünk anyaga monolit vasbeton, és a vastagsága eléri a 16-18 cm-t úgy nem szükséges a hőszigetelés alá páratechnikai fólia elhelyezése, mivel a vasbeton födémünknek önmagában elég nagy a páradiffúziós ellenállása. Minden más födémszerkezet esetében szükséges a páratechnikai méretezés. A födém felső síkjára a tekercses URSA Ásványgyapot hőszigetelő anyagot egymás mellé szoros illesztésben kigurítjuk. Azt hogy a szükséges szigetelési össz.vastagságot hány réteg szigetelésből állítjuk össze, az hőtechnikailag lényegtelen.
Az egymásra kerülő rétegeket egymáson eltolva lehetőleg egymásra merőlegesen célszerű kigurítani. Gyakorlatilag tekercses anyagok használatával hulladékmentesen tudunk dolgozni. Miután elhelyeztük a szigetelési össz.vastagságot következik egy por és áramló levegő elleni védelem kialakítása a szigetelés felső felületén (páraáteresztő geotextília vagy üvegfátyol). Ezt a réteget nem kell ragasztani, csak min.30 cm-es átlapolások kialakításával kell lefekteteni (az átlapolásokat sem kell összeragasztani egymáshoz).
Nagyon lényeges hogy ez a por és áramló levegő elleni védelem páraáteresztő legyen, a párazáró képességű anyagok használatát minden esetben kerülni kell. Az egész padlástér és födémszerkezet helyes épületfizikai működésének szempontjából, a padlástér folyamatos átszellőztetéséről is gondoskodni kell (télen és nyáron egyaránt).
Amennyiben a tetőfedésünk (cserépfedésünk) alatt nem készül vagy készült fedési alátétfólia, és számítani lehet arra hogy csapadék, porhó stb. bejuthat és ezáltal rákerülhet a hőszigetelésünk felső felületére, úgy már nem elegendő a geotextília vagy üvegfátyol terítés. Ilyen esetben mindig egy vízhatlan de páraáteresztő fóliát kell elhelyezni a hőszigetelés felső felületére, természetesen az átlapolásokat is vízzáróan kell kialakítani (egymáshoz ragasztani), az ilyen célra kiválóan alkalmas az URSA SECO PRO 0,04 –nevű termékünk.

Komplett rétegrendi javaslat (felülről lefelé haladva):
 • Padlástér légtere
 • Páraáteresztő por és áramló levegő elleni védelem (pl.: geotextília vagy üvegfátyol)
 • URSA Ásványgyapot (vastagságának meghatározása a hőtechnikai méretezés alapján történik)
 • Páratechnikai fólia (csak ha a páratechnikai méretezés függvényében szükséges)
 • Teherhordó födémszerkezet (pl.: monolit vasbeton)
 • Belső vakolat
 • Belső légtér

A felhasználható URSA Ásványgyapot hőszigetelő táblák típusai.
a) URSA DF 39
Csupasz tekercses termék.
A legmagasabb A1-es nem éghetőségi kategóriába tartozik.
Hővezetési tényezője: 0,039 W/mK.
b) URSA DF 37
Csupasz tekercses termék.
A legmagasabb A1-es nem éghetőségi kategóriába tartozik.
Hővezetési tényezője: 0,037 W/mK.
c) URSA DF 35
Csupasz tekercses termék.
A legmagasabb A1-es nem éghetőségi kategóriába tartozik.
Hővezetési tényezője: 0,035 W/mK.
d) URSA SF 32
Csupasz tekercses termék.
A legmagasabb A1-es nem éghetőségi kategóriába tartozik.
Hővezetési tényezője: 0,032 W/mK

Ajánlott olvasnivalóÖn a(z) 871006. látogatónk!
Építészeti tervek
Modern építészet
Passzívházak
Szigeteléstechnika
Műemlékfelújítások
Új technológiák
Környezetvédelem
Zöld energia


Temi Higiéniai Kft. - Temi Higiéniai termékek nagykereskedelme


Legfontosabb jelenlegi cikkeink:

Beépített tetőtér: álom vagy rémálom?
A titok fontos része a vonalmenti hőhidak minimálisra csökkentése extrudált polisztirol bakokkal, amely egy igazán forradalmi, 21. századi építészeti megoldás, amit a bevezetése óta eltelt 8 évből máris sok boldog háztulajdonos igazol.


Az OXYDTRON és a műemlékvédelem
A lélegző vakolatokkal utat adunk a falak teljes elsózásának, ami beláthatatlan következményekkel jár. Az OXYDTRON technológiával a falszerkezetet tesszük alkalmassá arra, hogy távoltartsa a vizet. A technológia legfontosabb része a víz, mely új értelmében alkotóelem és közvetítő elem egyben.


NÖVELI AZ ÉPÜLETTÜZEK KOCKÁZATÁT A KŐZETGYAPOT HIÁNY
A magyar Knauf Insulation hazai innovációja orvosolhatja az európai kapacitáshiányt.


Nehéz burkolólapok ragasztása Ceresit CM 24 ragasztóval
A Henkel által gyártott Ceresit CM 24 nehéz burkolólap és kőragasztó jelölésében nemcsak hogy szerepel a „T” betű, de elsősorban nehéz, elszíneződésre nem hajlamos ipari lapok, természetes kőburkolat, valamint kőporcelán (gres) lapok ragasztására javasolt.


Komplikált tervezés, egyszerű végeredmény - Új passzívház Sasadon
Az időtállóságra való törekvés nem csak az energiatakarékos és környezettudatos tervezői attitűdben, de az esztétikai kivitelezésben is megnyilvánul.


A hőhíd szigetelés ABC-je
A hőhidak kedvezőtlen hatásainak megszüntetésére minden épület tartószerkezetét egy hőtechnikailag pontosan méretezett, kiegészítő szigeteléssel kell kívülről ellátni az építés során. Az egészen a külső fal síkjáig felrakott kiegészítő hőhíd szigetelés céljára kiválóan alkalmasak az URSA által gyártott vakolható felületű extrudált polisztirol (XPS) táblák.


Megkérdeztük a kivitelező szakembereket
A vidám hangvételű kérdőívben nem titkolt célunk volt rávilágítani az üveggyapot termékek és a kőzetgyapot könnyűlemezek közötti alapvető hasonlóságokra és kirívó különbségekre.


Hőszigeteléssel duplán nyer!
Az akció keretében BACHL EXTRAPOR 100H vagy BACHL EXTRAPOR 80 grafitos homlokzati hőszigeteléshez a Bachl most AJÁNDÉK ALAPOZÓFESTÉKET ad a hőszigetelő lapok mellé. Az Extrapor polisztirol lapok ezenkívül egy átlagos szigeteléshez képest közel 25%-kal hatékonyabb hőszigetelést nyújtanak.


Ceresit CR 90 Kristályképző vízzáró cementhabarcs
Az egykomponensű habarcs önjavító képességgel rendelkezik, a kristályos szerkezet a hajszál­repedéseket 0,4 mm szélességig lezárja.


LPU67 Thermo szekcionált garázskapu: csak a Hörmann-nál!
Már rendelhető Európa piacvezető ajtó- és kapugyártójának egyik legújabb fejlesztése a prémium minőségű és kivitelezésű LPU67 Thermo energiatakarékos szekcionált garázskapu, amelyet a magyar közönség a Construmán ismerhetett meg.


Lég- és lépéshang: akusztikai szigetelések
A léghang­gátlás és a lépés­hang szigetelés kettős feladata csak komplex réteg­rend alkalma­zásával oldható meg kifogástalanul.


Minden igényt kiegyenlítenek
Figyelembe vettük a gyakorlatban előforduló összes aljzatot, rétegvastagságot és burkolatot. A könnyű felhasználást pedig többek között hat új Magyar Termék Nagydíjas Lewell termék segíti.


A Duna Aréna fotópályázat legjobb képei
Közel 350 pályamű érkezett arra a pályázatra, melyen az építészet iránt érdeklődő fotósok újszerű, kreatív látásmóddal mutatják be a FINA vizes világbajnokság központi létesítményét.


Friss levegő huzat nélkül - HillSide Offices
22 ezer négyzetméteren ölt testet az elegancia, a környezettudatos gondolkodás és a következetes design Bel-Budán, az Alkotás és Csörsz utca sarkán.


Toronyházak Párizsban: szeretik is, meg nem is
Bár a La Défense üzleti negyed Európa új Manhattanje lett, Párizs az erősen megosztó Montparnasse torony után most új felhőkarcolókat tervez.


Ceresit CL 51 – Beltérben használható kenhető vízszigetelés
A köznyelvben folyékony fóliaként elterjedt szigetelés a Ceresit CL 152 sarokerősítő szalaggal együtt alkalmazva még megbízhatóbb és hosszantartó vízszigetelési megoldást nyújt.


A gátőr házának átalakulása
A Luby-kastélyhoz való illeszkedést a homlokzat ötletes, „mintha be sem fejezték volna” látszatával érték el.


Szálas magastető szigetelő anyagok akusztikai teljesítménye
Léghang-gátlás szempontjából a belső burkolat tömege tölt be meghatározó szerepet, valamint a tény, hogy az alkalmazott URSA üveggyapot termékek magas hangelnyelő képességgel és alacsony kopogó hang vezetési tulajdonsággal rendelkeznek.


Alulról hűlő födém szigetelése: CLT C1
A Knauf új terméke, a CLT C1 a fűtetlen mennyezetek szigetelésére kínál hat fontos követelményt is teljesítő megoldást.


Sík és sima aljzat Padlopon® termékekkel
Aljzatkiegyenlítés a Ceresit Padlopon® aljzatkiegyenlítőkkel a tökéletes burkolat érdekében.


Történelmet írt a Swietelsky az ingatlanfejlesztők Oscar-gáláján
A FIABCI (Nemzetközi Ingatlanszövetség) nemzetközi ingatlanfejlesztési nívódíj pályázatán először fordult elő, hogy egy cég két első díjat nyert ugyanabban az évben. A nyertes pályázatok között a Várkert Bazár és és a 4-es metró állomásai is szerepelnek.


Megújult Cimsec Prémium fugázók a Henkeltől
A Cimsec Prémium fugázóanyagok már több éve kaphatóak hazánkban is, és magas minőségüket rengeteg alkalommal bizonyították. Most a Cimsec Prémium színes fugázók megújult színekkel, és Silica Active technológiával kaphatók.


A Duna Aréna
A rekordidő alatt megépült Aréna nemcsak két hídra is elegendő acélszerkezetet, hanem a laikus szemek számára láthatatlan, ám annál fontosabb Heraklith akusztikai szigetelő elemeket rejt.
A környezetbarát szigetelés
Mire vágyik a lakó? Komfortra. Energia megtakarításra. Kiváló beltéri levegő minőségre. Tartós és környezetbarát megoldásokra.


DRÁGÁBBAN ADHATÓ EL A HŐSZIGETELT INGATLAN
A Knauf Insulation és az Otthontérkép.hu közös felméréséből kiderül, hogy a szigetelés ára duplán megtérül az értékesítéskor.


Heraklith Agro természetes fa hatásssal
Könnyen kivitelez­hető rendszer fagyapot és ásvány­gyapot hang- és hő­szigetelési termékekből az állat­tartásban.


Szálerősített csemperagasztók a Ceresit-től
Erő és rugalmasság a szálerősítésnek köszönhetően, amennyiben valóban tartós és kiváló minőségű végeredményt szeretne elérni.


Knauf Insulation Termotop: Magastetők külső oldali szigetelésére
A Knauf Insulation TermoTop szigetelőanyag egyszerre teljesíti a magastetők hő-, hang- és tűzvédelmi szigetelését, miközben úgy vágható könnyen tetszőleges méretre, hogy nagy keménységének köszönhetően szélsőséges hőmérsékletváltozás esetén is megtartja alakját.


Kínai konzorcium tulajdonába került a LEDVANCE cég
Eddig az OSRAM leányvállalataként működött, ám az MLS-en keresztül a LEDVANCE új, költséghatékony LED komponensekhez nyer hozzáférést.


Udvar köré csopor­tosulva - bölcsőde Török­szent­miklóson
A belső térképzéseknél a „hajlék” szó építészeti jelentéseit vettem alapul. Az életkori sajátosságok is megkívánják ennek a kifejezésnek különböző archetípusáig való időbeli visszautazást és térben való megformálását.


Energiahatékonyság: a gázóra nem hazudik
A Knauf Insulation és a Tető Építők Egyesülete a tetők rossz állapotára hívja fel a figyelmet, hiszen megfelelő szigete­léssel fűtés­számlánk 10%-át megspórolhatjuk.


Nincs többé nedvesedő pincefal!
A szigetelőanyagnak három komoly kihívásnak kell megfelelnie. Az Ursa változatos profilú keményhabjai teljesítik a kihívást és bizonyítottan magas szintű teljesítményt nyújtanak majd, a lakók nagy örömére.


CERESIT – a hagyomány és a lehetőség találkozása
Interjú Zdenek Brichhel, a Henkel Adhesive Technologies üzletág alelnökével a Henkel 2017-es terveiről.


PÉNZTÁRCÁNKON ÉREZZÜK A MÍNUSZOKAT
Bár rengeteget költünk a téli fűtésre, a Knauf felmérése szerint mindössze 10-ből 2 család érzi kielégítőnek otthona hőmérsékletét. A meleget úgy tudjuk bent tartani, ha tudjuk, hol akar távozni.


2017 első megújult termékcsaládja
A Knauf minden évet egy újdonsággal indít útjára: 2017-ben a NatuRoll termékcsalád váltja a korábbi Classic tekercses üveggyapotot. A NatuRoll egyenletesebb és masszívabb anyaggal, valamint új, átláthatóbb csomagolással érkezik.


A Medicover új, modern épülete - kórház a város közepén
A külön figyelmet kapott belső kialakítás megdönti azon elképzelésünket, hogy egy orvosi rendelőben nem érezhetjük egy szálloda kényelmét és nyugalmát.


Hörmann: 25 éve Magyarországon!
Míg a piacvezető német családi vállalkozás több mint 80 éve indult és mára három szintes kiállító központtal büszkélkedhetnek, a magyar munkavállalók száma 25 év alatt 2-ről 52-re nőtt.


A Button a FIBARO-tól nyerte a CES 2017 Innovációs Díját
Vezeték nélküli otthonunk 2016-ban bemutatott új eszköze az okosgomb, mely egyből nemzetközi elismerést kapott.


Akusztikai szigetelések
Egyre inkább elő­térbe kerül a léghang­gátlás, lépés­hang­szigetelés, hang­el­nyelés, az Ursa épp ezért válto­zatos megoldásokat ajánl minden­féle akusztikai feladatra.


Huzalfonatos hőszigetelő paplanok
Az öregedés- és hőálló huzalhálóra rögzített közetgyapot szigetelés kiváló megoldás a modern ipari kivitelezéshez.


Padlásfödém – Zárófödém szigetelése
Ha tetőterünket nem lakhatási céllal építjük ki, különösen figyelnünk kell a szigetelésre, mert lakásunk hővesztesége csak ezen a felületen akár 20-30% lehet!


Piaci tendenciák a lakásépítések növekedése mögött
Az építőket az építőanyagok korábbinál magasabb minősége mellett az ösztönzi, hogy saját részre is könnyen találnak megfelelő kivitelezőt.


MEGSZAVAZHATTÁK A FIZETÉST ÉS A VASÁRNAPI NYITVATARTÁST
Átadták az Aon legjobb munkahely díjakat, kereskedelmi cégek a nyertesek között.


BioProtect formula a Ceresit-től – Az egészséges és tartós homlokzatért
A Ceresit termékek speciális BioProtect formulával segítik megvédeni az épületek homlokzatát sok éven keresztül.


Megújult a békéscsabai vasútállomás
Régi adósságot rendezett a város, mikor hét évtizednyi "ideiglenes" megoldást számolt fel. Az új épület mégis hű maradt az eredeti együtteshez.


Acélfalak hőszigetelése csarnok rendszerű épületeknél
Egy debreceni csarnoképítés kapcsán mutatjuk be a Knauf új ásványgyapot hőszigetelő anyagát, a Mineral Plus® termékcsaládot.


Passzívház Magyarország Egyesület néven folytatja a PAOSZ
Jogszabály által kötelezően előírt név­módosítás után a 2009-ben alakult Passzív­házépítők Országos Szövetsége (PAOSZ) Passzívház Magyarország Egyesület néven működik a továbbiakban.


Mivel szigeteljünk a tetőtérben?
Az Ursa ismertetőjéből kiderül: miért az üveggyapotot válasszuk tetőterünk magas minőségű szigeteléséhez?


Silica Active technológia a fugázásban
A Henkel legújabb fejlesztése egy méhsejt alakú geopolimer, mely a fugát különösen ellenállóvá teszi.


Irhabundát a házakra? 30 cm vastag hőszigetelés a homlokzaton…
Ma még talán ritkábban fordul elő, de a tendenciákat és az előírásokat ismerve már biztosak lehetünk benne, hogy a nem túl távoli jövőben inkább ez lesz a jellemző.


Négy év múlva kizárólag takarékos házakat lehet építeni.
Hogyan érhető el a közel zéró energiaigény? Ténylegesen zéró energiafogyasztást takar a defínició?


Hónapokkal korábban elkészül a Dagály Úszóaréna
Az eddig felhasznált anyagok mennyisége is önmagában rekordnak számít az építőiparban.


CM 77 Ultraflex – minden kihívásra kész
A víz- és oldószermentes ragasztó speciális lapok illesztésénél is tartósan rugalmas ragasztást biztosít.


MPN Plus 037
AZ ÁSVÁNYGYAPOT SZIGETELÉSEK ÚJ GENERÁCIÓJA


Lég- és lépéshang szigetelés
Két lakószint között a zavaró zajhatások kiszűrése, azaz az akusztikai hangszigetelés a legfontosabb feladat.


Újra minősített Passzívház Tervező képzés indul
Már lehet jelentkezni a Minősített Passzívház Képzés szeptemberben induló őszi kurzusára!


Tetőszépségverseny 2016
Egyszerű, összetett, kicsi de biztosan szakszerű. Idén október 31-ig várják a pályázatokat!


Ceresit CM 16 már „S1” jelöléssel
A nagy hő- és mechanikai hatásnak kitett, tartós burkolat rugalmassága mérhető, a Ceresit a számokban is bizonyítja, hogy „alakváltozásra képes”.


Passzívház-komponens házi kedvenceknek
Modern megoldás a a lakásban tartott háziállatok szabad mozgására. A kutya kiszökhet, az energia nem!


Még nyáron indul az Otthon Melege Program
A Knauf családi házak korszerűsítésére írja ki az újabb pályázatot.


SZERELT VÁLASZFALAK – GIPSZKARTON FALAK AKUSZTIKAI HANGSZIGETELÉSE
az URSA Ásványgyapot termékeinek felhasználásával


Hogyan tudhatja biztonságban otthonát a nyaralás alatt?
Míg mi nyári szabadságunkat töltjük, a betörők ilyenkor lendülnek munkába.


Lakossági megtakarítások az ErP hazai bevezetésével
Július 1-én lép hatályba az ErP Magyarországon. Minél elavultabb a fűtési rendszerünk, annál többet spórolhatunk a cserével!


Külső fal szigetelése
Egy családi ház esetében a külső falszerkezeten át kialakuló hőveszteség elérheti a 35 %-ot is.


LMH AluR Lamell Újdonság!
Az LMH AluR elnevezésű termék nem éghető ásványgyapot tekercs a Knauftól, egyik oldalán szakadásmentes, üvegszállal erősített alufóliával ellátva..


Üregmentes burkolatragasztás
A 100 %-os beágyazódást elérhetjük az aljzat és a lapok együttes megkenésével, de még egyszerűbben Ceresit CM 12 „félfolyós” konzisztenciájú flexibilis csemperagasztóval!


Zöldtető alatt
Egy energiatudatos családi ház Bende Katalin tervei alapján.


Hőszigetelés egy életre - átszellőztetett homlokzattal
Bemutatunk egy lakóházat, mely a Knauf kasírozott üveggyapot szigetelésével nem csak a környezetre figyel, de teljesíti a tavaly életbe lépett, csaknem 50%-kal alacsonyabb hőátbocsátási határokat is.


Az Ariston Thermo +6,8%-os növekedéssel zárta a tavalyi évet!
Az eddigi legeredményesebb évvel továbbra is dobogós helyen a magyarországi kondenzációs és vízmelegítő piacon.


Élő épület - az Állatkerti Ökoközpont terve
Egyszerű, de látványos lőttbetonnal bevont rácsszerkezet, mely ugyanakkor igazodik a szimbiotikus zuzmók szivacsos-befogadó szerkezetéhez.


9. Szakma Sztár Fesztivál
A Fesztiválhoz a Henkel termékei is elengedhetetlen támogatást nyújtottak.


BudaPart: Indul Budapest egyik legnagyobb ingatlanfejlesztése
Dél-Buda új városnegyede épül fel a Lágymányosi-öböl körül.


A HŐHÍDMENTESÍTÉS REJTÉLYEI
Az „URSA tető” rétegrend megoldás egy egyszerű, de korszakalkotó vívmány a hőhíd kiküszöbölésére.


A BORÓKA Készház család
Bemutatjuk a kizárólag természetes anyagokból készült, Európai Műszaki Engedéllyel rendelkező, hosszú élettartamú készházakat.


Fújható üveggyapot költség és időmegtakarítással
A megszokott szigetelési technológiák helyett olykor célszerű más megoldást keresni.


Tartós vízszigetelés gyorsan, ellenőrizhető minőségben!
Bemutatjuk a Murexin 1 KS Folyékonyfóliát, mellyel az eltérő színek segítségével egyszerűen megkülönböztetheti a két réteget.


Rehau Geneo passzívház ablak a Confectortól
A kitűnő minőség hamarosan mindenhol elvárás lesz.


Erre építhet az építőipar
Jelentős érdeklődés a készházak iránt az idei Construmán.


SZARUFÁK KÖZÖTT ÉS ALATT ELHELYEZETT HŐ- ÉS HANGSZIGETELÉS
Ez a szerkezeti rétegrend kialakítás, melynél a szigetelőanyagot két rétegben helyezzük el - az első réteget a szarufák közeibe, a második réteget pedig a szarufák alá - hazánkban a legelterjedtebb megoldások közé tartozik, ám a helyes kialakításáról érdemes újra és újra beszélni...


Néhány jótanács a szakértőtől tetőterünk szigeteléséhez
Sokan azt gondolják, hogy ha elkészült tetőterükben problémát tapasztalnak, akkor biztosan „rossz az anyag”. Ez azonban nem ilyen egyszerű!


Új termék az ásványgyapot lemezek palettáján
Akik eddig örömmel használták a Knauf szigetelő könnyűlemezeit, minden bizonnyal az új MPN Plus 037-tel is meg lesznek elégedve.


Egy termék számtalan feladatra
A Henkel új Pattex One for All ragasztója a Flextec®-technológiának köszönhetően speciális kötőanyaggal rendelkezik.


Viszlát, elszíneződött régi tömítés
Bosszantó, amikor az amúgy szép, tiszta fürdőszobában elszíneződött tömítések éktelenkednek. A könnyen használható Ceresit RE-NEW termék segítségével saját magunk orvosolhatjuk a problémát.


“Hadüzenettel” ünnepelt a 25 éves Mapei Kft.
Hadat üzen a szakemberhiánynak a Mapei Kft., megrendezi az Első Magyar Országos Építőipari Szakemberek Találkozóját és segítő közösséget alapít.


Egy energiatakarékos megoldás a komfortos, élhető tetőterekért
A régi tetőterek komplex felújításával a hőveszteség akár ötödére csökkenthetjük!


Utcai zajok kizárása Heraklith lapokkal
Bemutatjuk, hogyan csökkentettük a zajterhelést egy nagy forgalmú út melletti családi házban.


Falszárítás Poro® Pórusos vakolattal
A Poro® Pórusos vakolat csak egy irányban engedi át a párát, így végleges megoldás a vizesedésre!


Ők nyerték Az Év Irodája versenyt!
Minden eddiginél több pályázat közül hirdették ki február 11-én a 11 Az Év Irodája győztest az Iparművészeti Múzeumban.


Úton az intelligens otthonok felé
Milyenek a magyar népesség lakásfelújítási szokásai? Egy reprezentatív felmérésből megismerhetjük.


Tiszta levegő – kőzetgyapot szigeteléssel
A Budakeszi határában található tüdőgondozásra szakosodott Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet 2015 karácsonyára megkapta kiérdemelt új külsejét.


Néhány jótanács a szakértőtől tetőterünk szigeteléséhez
A ferdetetős szerkezet bonyolult struktúrájában fontos az anyagok kiválasztása.


Épül Kecskemét
Bemutatjuk a tervezett új egyetemi kampuszt!


Miért JÓ az ÜVEGGYAPOT a tetőtérbe?
Az ásványgyapotokról bővebben.


Guruló (majdnem) passzív házak a vasútnál
Megújult a vasúti munkások vadregényes szállása.


Akusztika és design = Heralith
Az új Lágymányosi Sportuszodában is bizonyít.


Hőszigetelési tanácsok a hidegebb napokra
A minőségi eredmény hűvösebb időben nagyobb figyelmet kíván.


SmartRoof tetőszigeletések
Év végétől kapható a még jobb hőtechnikai tulajdonságú SmartRoof termékcsalád.


Házunkat tetőtől-talpig „fel kell öltöztetni”!
Az épületet határoló szerkezetek az alacsony rezsihez járulhatnak hozzá.


Ursa - Szigetelőanyagok alkalmazása az építészeti akusztikában
Az Ursa Salgótarján Zrt. üveggyapot termékei épületakusztikában, teremakusztikában és az ipari zajcsökkentésben is kínálnak kiváló megoldást.


Az év háza 2015-ben egy szentendrei ökovilla
Az építészet világnapján egy hagyományos épületet díjaztak.


Leier MULTIKERAM: Társasház is megérdemel egy jó kéményt
Leier MULTIKERAM kéménycsalád nyerte a választást.